Priserna på fritidshus stiger i 20 av 21 län i Sverige

Så bostadsmarknaden i Sverige.
Flickr (PD)

En rad län i Sverige ser en prisuppgång på fritidshus. Störst var uppgången i Jämtland och Skåne där priserna steg med 22 procent.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

I Sverige som helhet går priserna på fritidshus upp med 15 procent.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 66 av landets kommuner, medan de sjunker i bara en (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Sammanlagt såldes 2 052 fritidshus i Sverige mellan juli och september till ett genomsnittligt pris på 2,2 miljoner kronor. I fjol gjordes 2 328 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige

Priserna på bostadsrätter går något uppåt

Priserna på bostadsrätter har gått upp i Sverige. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 1 procent.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 80 av landets kommuner, medan de sjunker i 40 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på bostadsrätter i 15 av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Norrbotten där priserna steg med 17 procent. I Södermanland däremot sjönk priserna med 5 procent.

Sammanlagt såldes 31 223 bostadsrätter i Sverige mellan juli och september till ett genomsnittligt pris på 2,9 miljoner kronor. I fjol gjordes 31 439 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige

Priserna på villor stiger – men mindre än tidigare

Villapriserna steg mellan juli och september med 1 procent i Sverige. Det är en svagare ökning än under det gångna året då priserna i snitt ökat med 4 procent.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor stiger i 95 av landets kommuner, medan de sjunker i 76 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på villor i elva av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Norrbotten där priserna steg med 7 procent. I Dalarna och Östergötland däremot sjönk priserna med 4 procent.

Sammanlagt såldes 14 787 villor i Sverige mellan juli och september till ett genomsnittligt pris på 3,9 miljoner kronor. I fjol gjordes 14 667 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.