Vaccinkartor för hela Sverige

Vaccinkartor för hela Sverige
Newsworthy

Fyra av fem svenskar över 16 år har tagit minst en dos vaccin mot covid-19. Men skillnaderna mellan olika områden inom kommunerna är stora. Det visar Folkhälsomyndighetens siffror som Newsworthy sammanställt – kommun för kommun.

Miljontals svenskar har det senaste halvåret vaccinerats mot covid-19, i ishallar och på vårdcentraler, i mässhallar och Folkets hus runt om i landet. Men vaccinationstäckningen är inte jämnt fördelad: redan tidigare i år noterade Folkhälsomyndigheten att det är svårare att nå vissa grupper.

I slutet av augusti tog myndigheten fram statistik på mer detaljerad nivå för att identifiera lokala skillnader i vaccinationstäckningen inom kommunerna. Med hjälp av dem ska regionerna kunna rikta sina insatser, till exempel genom informationsinsatser och drop-in-mottagningar.

Karta över vaccinationstäckning i Nordöstra Göteborg

Och det är stora skillnader mellan områdena. I Taserud i Arvika hade 96 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos i slutet augusti. I Gårdsten i Göteborg och Herrgården i Malmö hade bara drygt var tredje hade tagit en första dos vid samma tidpunkt.

Tillsammans med delar av Rinkeby i Stockholm och Kronogården i Trollhättan tillhör dessa områden de med lägst vaccinationstäckning i landet enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.

Karta över vaccinationstäckning i Örebro

I Örebro, till exempel, hade 90 procent tagit en första spruta i villaområdet Nya Hjärsta. I angränsande Vivalla var andelen vaccinerade hälften så stor, 46 procent. Liknande skillnader syns i till exempel Borås och Uppsala. Även mindre kommuner, som Fagersta, Åstorp och Nybro, har betydande skillnader inom kommunen.

Karta över vaccinationstäckning i Nybro

Totalt rör det sig om ungefär 100 områden där mer än hälften av den vuxna befolkningen ännu inte hade tagit en första dos i slutet av augusti. Där bor, enligt Newsworthys beräkningar, drygt 180 000 personer. I andra änden av spektrat – där minst 90 procent som tagit sin första dos – finns nästan 800 områden, med en befolkning på 1,3 miljoner.

Karta över vaccinationstäckning i Skoghall

Hammarö kommun i Värmland är den kommun där flest fått vaccin. Även i de minst vaccinerade områdena i kommunen hade 88 procent fått sin första dos i slutet av augusti. Även Arvidsjaur, Borgholm och Säter tillhör kommunerna med hög lägstanivå.

Om siffrorna

Folkhälsomyndigheten har utgått från SCB:s demografiska statistikområden, så kallade Deso-områden. Totalt finns 5 984 sådana i riket. De har en befolkning på mellan 700 och 2700 invånare.

Siffrorna gäller den 27 augusti och befolkningen över 18 år. Då hade 80,6 procent av alla över 16 år fått vaccin i Sverige och sedan dess har ytterligare ungefär 2,4 procent fått en första dos.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.